Montaj instalatii GPL: Str. Raului (fostul Canal), nr. 301, zona Spitalul nr. 1, Craiova

0251.534.712, 0745.459.629

GPL inseamna Gaz Petrolier Lichefiat.

GPL ste un produs derivat, brut, care in general este facut dintr-un amestec de propan si butan. Este obtinut prin rafinarea petrolului sau direct din extractie dupa ce a fost separat de gazele naturale sau petrol cu care acesta este in amestec in cimpurile petroliere.

Butanul comercial consta in principal din butan avind formula C4H10.

Propanul comercial consta in principal din propan avind formula C3H8.

Una din principalele caracteristici care diferentiaza propanul si butanul unul de celalalt si care defineste folosirea lor este "presiunea vaporilor" care corespunde echilibrului fazei gazoase cu faza lichida. "Presiunea vaporilor" propanului si butanului creste proportional cu temperatura.

Deoarece volumul GPL in faza gazoasa este mai mare decit volumul aerului, la orice scurgere, GPL  va curge in jos.
GPL  in faza lichida are un volum mai mic decit cel al apei. De aceea pot ramine urme de apa pe fundul unui recipient de stocare.

O scurgere GPL in faza lichida este mult mai periculoasa decit o scurgere in stare gazoasa deoarece cantitatea care se scurge este mai mare la aceeasi cantitate de gaz. De fapt un volum de lichid produce aproape 270 de volume de vapori.
O alta caracteristica a GPL in faza lichida este variatia volumului in functie de schimbarile temperaturii.

GPL topeste substante precum: grasimi, uleiuri, vopsea. Acesta cauzeaza deformari cauciucului natural si nu corodeaza metalele si aliajele folosite in mod curent. De aceea pentru confectionarea tevilor este folosit cauciucul sintetic, iar otelul inoxidabil este folosit pentru confectionarea rezervoarelor.

Propanul si butanul sunt inflamabile ca orice combustibil. De aceea este foarte important a se evita manipularea acestora in apropierea focului deschis si a obiectelor care au o temperatura ridicata.
In atmosfera GPL poate produce amestecuri inflamabile ce nu sunt usor de vazut.

Cind se afla in faza lichida acesta creaza o "ceata" caracteristica extrem de inflamabila care se aseaza pe pamint. De asemenea se recomanda sa nu se inhaleze (chiar daca nu este otravitor) din cauza calitatilor sale anestezice.

Chiar mai mult, este bine sa se evite contactul direct cu GPL in faza lichida deoarece din cauza evaporarii sale foarte rapide produce arsuri prin racire.

Buna ziua, 

Alin & Doru GAZ este un service specializat in montarea de instalatii auto GPL TOMASETTO si PRINS!